De Nederlandstalige springplank voor wandelen, fietsen en klimmen in Schotland
- Laatste wijziging: 28 juni 2013 -

- Praktische informatie & tips-

Fietsen in Schotland

 
 Je bent hier:  Home > Fietsen > Fietsen in Schotland

Enkele praktische zaken voor vakantiefietsers in Schotland op een rijtje gezet.

Wegennet
Er is een duidelijk verschil in het wegennet tussen de Highlands ten noorden en zuiden van de Great Glenn. (De Great Glen is grote diagonale lijn van Fort William naar Inverness, waaronder het beroemde Loch Ness ligt.) Ten noorden van de Great Glenn, de Northern en Western Highlands, wonen beduidend minder mensen dan zuidelijker, in de Central en Southern Highlands. Het wegennet is dan ook navenant grofmaziger. In de vlakkere oostkust van beide regio's vind je meer wegen.

Het wegennet bestaat uit hoofd-, secundaire en de echte binnenwegen. De nummering van de hoofdwegen begint met een 'A', die van de secundaire wegen met een 'B'. Wat het begrip hoofdwegen inhoudt in de Highlands? Veel A-wegen zijn zogenaamde 'single track roads with passing places'. Het is dan ook goed om te kijken naar het getal van de wegnummering. De A- en B-wegen met een laag getal zijn breder en drukker dan die met een hoog getal.

In de Schotse Highlands tref je nergens snelwegen aan. Alleen de A9 van Perth naar Inverness is op sommige plaatsen een 'dual carriage way'. Deze route is dan ook niet aan te bevelen voor fietsers. Veelal heb je echter geen andere keus dan de weg die er is. Daarvoor is het wegennet te grofmazig.

Andere afraders (in de zomer):
 
• De weg door de Great Glenn van Fort William naar Inverness (A82). Voor het deel langs Loch Ness heb je een alternatief aan de zuidkant, (maar) dan mis je alle toeristische attracties rondom Nessie en Castle Urquhart
• De weg westelijk langs Loch Lomond (A82): druk en op sommige plaatsen smal.

In de vlakkere delen, nabij de oostkust, heb je wel meerdere mogelijkheden om van de ene plaats naar de andere plaats te fietsen.

Houdt altijd rekening met korte felle klimmetjes.

De wegen zijn geasfalteerd, smal en verkeersarm. Vakantievekeer tref je in de zomermaanden aan op de A-wegen. De Schotten zijn fietsvriendelijke automobilisten en wachten veelal geduldig in een 'passing place' tot ze er voorbij kunnen.

National Cycle Network
Sustrans werkt aan 'duurzaam transport'. het is een ideŽle organisatie die o.a. een netwerk van bewegwijzerde fietsroutes, het National Cycle Network aan het opzetten is. Inmiddels zijn er diverse routes door geheel Groot_Brittannie. In Schotland betreft het vooral de druk bevolkte Lowlands.
Sustrans...

Seizoen
De zomermaanden zijn de wegen drukker vanwege het vakantieseizoen. Dat is ook de periode met de hoogste regenkans. Vanaf eind juni tot eind september zijn de 'midges' actief. Hoewel deze uitvoering van de mug erg klein is, doet de kwantiteit je snel concluderen dat ze best wel vreselijk zijn. Zeker als je bezweet bent, wat nog al eens voorkomt bij fietsvakanties, weten ze je snel te vinden. Kamperen in de wind of bij een vuurtje helpt. In een ander seizoen op vakantie gaan ook. Of in de zomer van accommodatie naar accommodatie fietsen.
Midges...

Voor sommige fietser (en buitensporters in het algemeen) is de favoriete reistijd mei/juni en september/midden-oktober. In deze periode is het droger als in de zomermaanden, de midges zijn niet in de lucht en je vermijd de drukte. In het voorjaar is het daarbij beduidend langer licht.

Reparatie
Voor eerste hulp bij fietsproblemen kan je bij menig smid terecht. De keuze aan reserveonderdelen is echter beperkt. Zorg dat je fiets in orde is voordat je op stap gaat. Neem belangrijke reserveonderdelen mee. Mocht je toch in de problemen komen: De Schotten zijn zeer aardig en behulpzaam!

Brandstof voor de brander
Loodvrije benzine is geen probleem. Er is overal wel een tankstation te vinden. Speciale benzines (Coleman fuel) zal je mee moeten nemen vanuit Nederland of moeten kopen in de outdoor winkels. Die tref je alleen aan in de grote plaatsen als Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Perth, Stirling en Inverness, maar ook in de op buitensport ingestelde plaatsen als Fort William en Aviemore. Spiritus heb ik als 'methylated spirit' (let op: veel brandbaarder dan spiritus!) gekocht bij tankstations. Camping gas: niet op vertrouwen dat je die afdoende vindt. Maar maak je geen zorgen: Er zijn genoeg kleine restaurants en cafť's met 'bar-mealls<' die je goed zullen smaken.
Links: Buitensport winkels...

Proviand
In de meeste dorpen is er een klein winkeltje annex postkantoor waar je van alles kan krijgen. Poedermelk is een standaard product in tegenstelling tot in Nederland. En ook instantmaaltijden zijn veelal makkelijk verkrijgbaar. Mocht je een jeugdherberg passeren: die hebben veelal ook een loket waar je simpele maaltijden kunt kopen.

Gidsjes
Er zijn diverse boekwerken en gidsjes verschenen over fietsen, fietsroutes in Schotland. Kijk onder 'boekrecensies' en dan 'fietsen' voor enkele hiervan:
Boekrecensies...


 
 
          Naar de top van deze pagina  Naar beginpagina Buitensport-Schotland.nl